Werk in uitvoering


Lang niks gehoord? Dat betekent niet dat ik niets heb gedaan. Ik werk aan drie verschillende projecten op het ogenblik. Drie haalbare projecten. Het zijn in elk geval ideeën die een paar jaar hebben overleefd. Hiernaast een schets-uitvoering van één ervan. Een nieuwsshow rond insecten.

Ziehier de nieuwe anchor aan het werk. Hij deed het goed in de screentest.

Het blijft boeien

holland, natuur in de deltaDe afgelopen tijd ben ik heel druk geweest. Vandaar dat ik zo weinig nieuws bracht. Nu kan ik even op adem komen. Ik heb gewerkt aan scenario en teksten voor de opvolger van bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis: Holland Natuur in de delta.

De film is al lang uit, het is uiteindelijk een platina film geworden. Succesvol voor een Nederlandse natuurfilm. Nu ben ik voor de NTR bezig met het uitwerken van een format. Hartstikke leuk, hartstikke moeilijk. Hopen dat ik over een jaar kan vertellen: dat is mijn programma, daar werkte ik aan op de koudste koningsdag van de eeuw.

‘Dat willen wij ook’ in ‘De kennis van nu’

De inspiratiebron‘De kennis van nu’ is het nieuwe wetenschapsprogramma van de NTR. Het programma heeft maar liefst vier presentators en moet er nog een beetje inkomen. Maar het ontwikkelt zich. De redactie is weer heel leuk en gedreven. Gelukkig maak ik er weer, een beetje, deel van uit. Ik maak nu drie items die geïnspireerd zijn door de oude serie Dat willen wij ook. De items zijn zo rond de acht minuten. Heerlijk om te maken. Ik had ze gemist de beestjes. Dat merk ik nu.

Time at last

I worked hard last year. For science program Labyrint(h) (unfortunately already deceased). And I did some very nice commissioned projects. I got the chance to write the voice over for the television edition of the magnificent project ‘De Nieuwe Wildernis’, about wildlife in the Oostvaardersplassen, a reservation in the shadow of Amsterdam. Oh yes, and I finished my thesis. So now I have time enough to pick up my old project about insects again.

Eindelijk tijd

Screenshot 2014-05-06 18.57.03Al die tijd heb ik hard gewerkt, voor Labyrint van VPRO/NTR (helaas ter ziele) en voor bedrijven als Mallinckrodt (producent van medisch isotopen), voor de universiteit Groningen (gastcollege, workshops) en op de valreep, voor het fenomenale project De Nieuwe Wildernis. Daar mocht ik de voice over van de tv-bewerking voor schrijven. Samen met Thijs Brandsma. Jammer genoeg ligt mijn insectenproject tijdelijk stil. Maar dat komt wel weer. Ze hebben mijn aandacht, de kleine beestjes. Wat volgend jaar op gaat leveren? Geen idee. Ik zie wel.

Houtwespen

En weer gaan we naar de Reuselse Moeren. Tenminste, als het weer een beetje meewerkt. We verwachten er nu de houtwespen te filmen. Omdat ik ze nog niet gezien heb zal dit plaatje vast niet kloppen. Maar zoiets zal het zijn. De houtwesp zal in de halfdode berken haar eieren gaan leggen. Als moeder houtwesp geluk heeft komen haar larven uit. Heeft daarentegen moeder sluipwesp de wind mee, dan spoort ze over een jaartje de vette larven van de houtwesp op om haar eieren erin te leggen. De natuur is hard..

Ichneumon wasp

We filmed the giant ichneumon wasp today in the Reuselse Moeren, with Kees Zwakhals (ichneumon wasp expert). The rare ichneumons are parasitic wasps that feed on wood wasps. It is a fantastic, intricate story. Wood wasps lay their eggs in diseased birch trees, where the larvae grow. They live for about two years in the wood, but run the risk that ichneumon wasps will come to lay their eggs in the larvae. How do the ichneumon wasps find out where the larvae are? The wood wasp larvae live in symbiosis with a mould – and the giant ichneumon wasp smells the mould.

Sluipwespen

We hebben vandaag samen met Kees Zwakhals, (sluipwespendeskundige) sluipwespen gefilmd in de Reuselse Moeren. Zeldzame sluipwespen die parasiteren op houtwespen. Een fantastisch complex verhaal. De houtwespen leggen hun eieren in zieke berkebomen. Die larven worden groot. Ze leven zo’n twee jaar in het hout, maar lopen het risico dat er een sluipwesp komt om in de larve zijn eieren te leggen. En hoe komt die sluipwesp erachter waar de larve zit? De larve van de houtwesp leeft in symbiose met een schimmel. En die schimmel ruikt de reuzen sluipwesp.

Fatteners

Why are fattening foods so tasty? Or are they? I’m doing research on this subject. The first comments I read are that the above is true: we love fattening foods. And there is some logic to this idea. With high-energy foods, our bodies emit pleasure signals. And that pleasure signal in the brain’s reward centre translates into “give me more”. Next time, therefore, that cream puff will go down again with little resistance.

This is part of a new episode of Labyrint. The other part involves a technological tour de force at an American laboratory that has tried to make food last for years without refrigeration. They also want it to be shock proof – and of course: for ever tasty..

Dikmakers

Waarom zijn dikmakers zo lekker? Of is dat niet zo? Daar verdiep ik me in. De eerste berichten die ik erover lees: het is waar: we houden van dikmakers. En het is eigenlijk nog logisch ook. Ons lichaam geeft een seintje van bevrediging bij hoog energetische voeding, en dat hoogst prettige seintje in het beloningsgebied smaakt naar meer, dus volgende keer gaat die roomsoes er net zo makkelijk weer in.

Het wordt een deel van een nieuwe aflevering van Labyrint. Het andere deel gaat over de technologische hoogstandjes van een Amerikaans Lab dat voeding jarenlang houdbaar probeert te maken zonder koeling en shockproof. En trouwens ook nog lekker.